انتخاب یک توزیع مناسب برای برنامه نویسی از مهم ترین کار ها برای یک برنامه نویس است چرا که یک محیط پایدار و امن و قابل شخصی سازی را برای توسعه دهنده فراهم می آورد.
یکی دیگر از دلایل مهم برای اینکه به دنیای لینوکس روی بیاورید این است که بسیاری از سرور های دنیا از توزیع های لینوکس استفاده می کنند و درک چگونگی کارکرد لینوکس مزیت هایی برایتان به ارمغان می آورد.
از ویزگی های مهم توزیع های لینوکس استفاده حداکثری از منابع سیستم می باشد و در نتیجه کارایی و سرعت بالایی را با آن تجربه خواهید کرد.
بهترین توزیع های لینوکس برای سال ۲۰۲۱ به ترتیب زیر می باشد:
۱-Ubuntu
اوبونتو یکی از محبوب ترین و بهترین توزیع لینوکس است که دارای ویژگی منبع باز است. همه برنامه های ضروری مانند مجموعه آفیس، مرورگرها، برنامه های ایمیل و رسانه و… نیز در این توزیع وجود دارد. اوبونتو (Ubuntu) احتمالا شناخته شده ترین توزیع لینوکس، در دنیا میباشد. این سیستم عاملِ توزیعی بر اساس Debian میباشد. اما منبع Repository های نرم افزاری خودش را دارد و از Repository های Debian استفاده نمیکند. بسیاری از نرم افزارهای درون آن، با نرم افزارهای Repository های دبیان، در حال سینک شدن است. نکته ای که در مورد اوبونتو قابل توجه است این است که، کاملترین Repository را بین تمامی توزیع های لینوکس، در اختیار دارد.
پروژه Ubuntu تمرکز خود را روی تولید نسخههای Desktop و server مستحکم گذاشته است تا کاربر آن، تجربه کاربری قابل قبولی از این سیستم عامل داشته باشد. در نتیجه، هیچ ترسی از تولید تکنولوژی های جدید و کاملا سفارشی، جهت افزایش حسِ بهتر تجربه کاربری، ندارد. Ubuntu از رابط کاربری GNOME 2 استفاده میکرد اما، در حال حاضر از رابط کاربری شخصی خودش با نام Unity استفاده میکند. اوبونتو تنها شرکتی است که از graphical server خود با نام Mir استفاده میکند در حالی که بقیه توزیع های لینوکس از Wayland استفاده میکنند.
اوبونتو همواره سیستم عامل به روزی بوده است. او وعده ارائه یک نسخه جدید را در هر ۶ ماه یک بار داده است. هر ۲ سال یک بار هم یک نسخه با پشتیبانی طولانی مدت (Long Term Support) ارائه میدهد. در حال حاضر که این مقاله نوشته میشود، نسخه ۱۶ LTS آن نیز، ارائه شده است.
۲-ArchLinux
ArchLinux یکی از توزیع های لینوکس سبک و انعطاف پذیر است که با یک محیط کاربری روبرو خواهید بود. این توزیع، با پیروی از یک مدل آزاد، آخرین نسخه های پایدار اکثر نرم افزارها را برای شما ارائه می دهد. از ویژگی های این توزیع می توان به مرکزیت کاربر، تطبیق پذیری و سادگی آن اشاره کرد.
۳-Fedora
توزیع لینوکس فدورا، همانند انواع توزیع های لینوکس، یک بستر ایده آل برای سخت افزار و فضای ابری شما ایجاد می کند و علاوه بر این، به برنامه نویسان اجازه می دهد راه حل های متناسب با کاربران خود بسازند. فدورا یک محیط کاربری همه پسند دارد که شما می توانید به راحتی با آن کار کنید.
بر خلاف اوبونتو، فدورا رابط کاربری شخصی خودش را تولید نکرده است. به جای آن پروژه فدورا از نرم افزار upstream استفاده میکند. این رابط کاربری، پلتفرمی را فراهم کردهاست که، تمام آیتمهای upstream را در کنار هم داشته باشد. بدون این که خودش، ابزار خاصی را به آن اضافه کند. فدورا بصورت پیش فرض از رابط کاربری GNOME 3 استفاده میکند.
۴-CentOS / Red Hat Enterprise Linux
“Red Hat Enterprise Linux” یک پروژه بزرگ سیستم عامل لینوکس است که برای هر دو منظور desktop و Server طراحی شدهاست. نسخهی سرور آن، در سرویسدهی سرویسهای میزبانی وب لینوکس استفاده میگردد. در همین جا باید اشاره کنیم که امروزه در کشور به دو صورت هاست لینوکس خارجی و ایرانی این سرویس ارائه می گردد.
. Red Hat Enterprise Linux بر پایه پروژه فدورا، تولید شدهاست. با این تفاوت که پلتفرم آن بصورت کاملا پایدار و با پشتیبانیهای طولانی مدت، طراحی شده است. تفاوت عمده آن با فدورا این است که، فدورا را به عنوان نسخه تستی خود قرار داده است. رفعِ عیب نرمافزارها را به جز تست، در آزمایشگاههای خود در فدورا و محیط واقعی انجام میدهد.
زمانی Red Hat Enterprise Linux بصورت رایگان ارائه می شد اما از زمانی که این شرکت تصمیم گرفت که License پولی روی آن قرار دهد پروژه CentOS شروع به کار کرد. با توجه به این که Red Hat از لایسنس نرم افزار GPL تبعیت میکرد الزاما باید همچنان Red Hat Enterprise Linux را بهصورت متن باز ارائه میدادند. از این رو CentOS اقدام به تهیه یک نسخه از آن میکند و آن را بدون لایسنس پولی، در اختیار همگان قرار میدهد! در واقع CentOS یک نسخه رایگان از Red Hat Enterprise Linux میباشد. در حال حاضر نیز این دو شرکت با هم شروع به همکاری کرده اند و CentOS بخشی از Red Hat شده است.
۵-Kali
کالی لینوکس یک توزیع از لینوکس بر پایه دبیان می باشد که با هدف انجام تست نفوذ و شناسایی نقاط آسیب پذیری انواع سیستم های کامپیوتری طراحی و توسعه داده شده است. پیش از کالی لینوکس، متخصصین امنیت و هکرها برای انجام تست ها و نفوذ های خود از توزیع بک ترک لینوکس، استفاده می نمودند. اما با معرفی کالی لینوکس، اکثر افراد به آن مهاجرت کرده و به نوعی کالی لینوکس جایگزین بک ترک گردید.
سیستم عامل کالی لینوکس شامل صدها ابزار مختلف برای انجام تست های امنیتی و نفوذ به سامانه های کامپیوتری می باشد که هر کدام از قدرت بالا و ویژگی های خاصی برخوردارند.