NFT یا توکن غیر قابل معاوضه (Non-Fungible Token) نوعی خاص از توکنهای رمزنگاری است که با استفاده از تکنولوژی بلاکچین دارایی دیجیتال ایجاد میکند که قابل تکثیر و کوپی برداری نیست. توکن غیر مثلی با رمزارزهای شناختهشدهی قابل تعویض مانند بیت کوین (BTC)، اتریوم (ETH) یا مونرو (XMR) تفاوت دارد، برای مثال شما میتوانید اتریمی را در مقابل اتریم دیگر معاوضه کنید.
ویژگیها و مزایای توکنهای غیر قابل معاوضه
- کمیاب: ارزش توکنهای غیر قابل معاوضه ناشی از کمیاب بودن آنها است. اگرچه توسعهدهندگان NFT-ها هر اندازه بخواهند میتوانند از این توکنها بسازند؛ اما با محدود کردن تعداد آنها، باعث افزایش نادر بودن آنها میشوند.
- تقسیم نشدنی: اگرچه این امر قانون نیست ولی اغلب توکنهای غیر قابل معاوضه به واحدهای کوچکتر تقسیم نمیشوند، یا کل یک اثر هنری دیجیتال را خریداری میکنید یا اصلا آن را نمیخرید.
- یکتایی: این مورد مهمترین ویژگی یک NFT است. NFT-ها دارای زبانهای (tab) از اطلاعات ثابت هستند که یکتا بودن آنها را ثبت میکند. به این ویژگی بهعنوان گواهی اصالت نگاه کنید.
- قابل انتقال: برخلاف توکنهای قابل معاوضه قابل ترید، توکنهای غیر قابل معاوضه در بازارهای خاصی خرید و فروش میشوند. بااینحال ارزش آنها به منحصربهفرد بودنشان بستگی دارد.
- دارای اصالت: توکنهای غیر قابل معاوضه مبتنی بر تکنولوژی بلاکچین هستند، بنابراین میتوانید از اصالت NFT خود مطمئن شوید، زیرا ساخت چیزی جعلی در لجر تغییر ناپذیر نامتمرکز تقریبا محال است.
- حافظ حق مالکیت: این مورد هم به استفادهی NFT از پلتفرمهای نامتمرکز اشاره میکند که در آن هیچ مالکی دادهای را پس از ثبت نمیتواند تغییر دهد.

بیشترین کاربرد NFT چیست؟
از NFT ها میشه برای توکنیزه کردن (دیجیتالی کردن) تقریبا همه چیز استفاده کرد. هرچند انواع مختلف “اطلاعات تصویری” بیشترین استفاده را از این توکنها میبرند.
محبوبترین کاربرد NFT ها شامل موارد زیر است (پروژههای پیاده سازی شده در هر زمینه ذکر شده):
- بلیت رویدادهای مختلف یا مجوز حضور در آنها
- هنر دیجیتال (SuperRare, KnownOrigin, Async Art, Rarible)
- موسیقی دیجیتال (Mintbase, InfiNFT)
- املاک مجازی (Cryptovoxels, Decentraland)
- آیتمهای پوشیدنی واقعیت مجازی یا همان VR
- گیمینگ و بازیهای رایانهای (Axie Infinity, Sorare, Gods Unchained)
- نشانهای اشتراک در پلتفرمهای مختلف
- اسامی دامنه بلاک چین (Ethereum Name Service, Unstoppable Domains)
- کالاهای لوکس توکنیزهشده
- سیاستهای بیمهای توکنیزهشده (yEarn’s yInsure tokens)
فروش NFT :
قرار دادن NFT برای فروش در پلتفرمهایی نظیر Raribleو OpenSea که کار خیلی راحتیه میشه شروع کرد . پلتفرم Rarible حتی فروشهایی به صورت مزایده نیز در اختیار کاربران قرار میدهد. برای فروش NFT باید ابتدا کیف پول خود را به پلتفرم موردنظر متصل کنید. اگر NFT خود را ایجاد کردهاید، با کلیک بر روی آن میتوانید گزینه فروش (Sell) را مشاهده کنید.
بر روی این گزینه کلیک کرده و تراکنش مورد نظر را امضا کنید تا فرایند فروش تکمیل شود. اگر NFT فرد دیگری را دریافت کردهاید و میخواهید آن را بفروشید فرایند مشابهی دارد. بر روی دارایی مورد نظر کلیک کرده و مراحل فروش را طی کنید.
حاضرید برای خرید NFT چه مقدار هزینه کنید و یا حاضرید NFT خود را با چه قیمتی بفروشید؟ هیچگونه پاسخ صحیح و اشتباهی در این خصوص وجود ندارد، اما باید چند نکته کلیدی را به خاطر داشته باشید. اگر فرد خلاق و به دنبال آزمایش چیزهای جدید هستید پس مشخصا قیمتگذاری NFT مسأله آنچنان مهمی نیست. اگر به دنبال برگشت سرمایه و کسب سود از NFT هستید، پس باید در خصوص آنچه که میخرید یا میفروشید با دقت زیاد عمل کنید.
در این صورت باید به موارد زیر توجه کنید:
- اعتبار، کمیاب بودن و نظارت نکات کلیدی هستند. NFT های منحصربهفرد از جانب هنرمندان برجسته ارزشمندتر از NFT هایی هستند که مجموعهای از آنها وجود دارد و توسط کاربر کمتر شناختهشده ایجاد شدهاند.
- پروژههای NFT دارای کف قیمت هستند. میتوانید با استفاده از پلتفرمهایی نظیر OpenSea کف قیمت NFT مورد نظر خود را به دست آورید و بر اساس آن، پیشنهاد خود را ارائه دهید.
- به حجم معاملات و نقل و انتقال ها دقت کنید. پروژههایی که فعالیت بیشتری دارند، فرصتهای کسب سود بیشتری ارائه میدهند.
- شعار “ارزهای دیجیتال برای کسی است که کلیدها را در اختیار داشته باشد” برای NFT ها نیز صادق است. به همین دلیل است که توجه بسیار زیاد به امنیت طی جمعآوری و دریافت NFT ها از اهمیت ویژهای برخوردار است. بهترین اقدام، ذخیره NFT در کیف سختافزاری است تا به آسانی مورد حمله و سرقت قرار نگیرد.