قبلادر مقاله ها درباره پروژه لینوکس صحبت کردیم. گفتیم که اسم گنو/لینوکس بیشتر برازنده آن است . سیستم عامل لینوکس دارای نسخه های فراوانی می باشد که به هرکدام از آنها توزیع می گوید. برعکس سیستم عامل ویندوز که چند نسخه بیشتر ندارد.
گنو/لینوکس از میزکارهای (رابط گرافیکی) مختلفی استفاده میکند و کاربران می توانند با سلیقه خود ، بهترین محیط را انتخاب کنند. برخی از میزکارهای معروف لینوکس عبارتند از :
- Gnome
- KDE
- Xfce
- Unity
- LXDE
- Cinnamon
- Mate
- و …
بهترین نسخه لینوکس برای کاربران خانگی
اگر در حال انتخاب اولین لینوکس خود برای نصب هستید، باید مراقب باشید. اگر شتاب زده یک لینوکس نصب کنید ممکن است خیلی زود سرخورده شوید. همین اول کار فراموش نکنید که تغییر دشوار است اما نتایج زیبایی به دنبال دارد. بهتر است قبل از اینکه کامل ویندوز را از کامپیوتر خود حذف کنید ، اول لینوکس را محک بزنید و ببینید دوستش دارید یا خیر بهترین کار استفاده از یک ماشین مجازی مثل VMware یا VirtualBox است. اگر خوشتان آمد کنار ویندوز لینوکس را نیز نصب کنید و هر زمان که بخواهید بین دو سیستم عامل سوییچ کنید.
بهترین توزیع های لینوکس برای شروع تازه کارها
Ubuntu
پروژه Ubuntu در سال ۲۰۰۴ کار خود را شروع کرد. اوبونتو احتمالا معروف ترین توزیع لینوکس در دنیا و ایران میباشد. این نسخه از لینوکس بر پایه Debian است و بهترین گزینه برای تازه کارها می باشد. ابونتو رابط کاربری جذابی دارد و مرتب در حال پیشرفت میباشد. Ubuntu یک توزیع کاربرپسند و پایدار است. به همین دلیل نسخههای زیادی بر پایه آن ایجاد شدهاند. مثل کوبونتو، زوبونتو، لوبونتو، ادوبونتو و غیره.
اوبونتو در جاهای مختلفی مثل دسکتاپ، سرور، موبایل و غیره حضور دارد. این توزیع یک Store یا فروشگاه دارد که نرمافزارهای مختلفی ارائه میکند و به Ubuntu Software معروف است. اوبونتو قابلیت اجرای زنده بدون نصب را دارد و برای هر دو معماری ۳۲بیتی و ۶۴بیتی موجود می باشد.
اوبونتو مثل دبیان برای مدیریت بستهها از apt استفاده میکند. اوبونتو آزاد و رایگان می باشد.
Mint
مینت در سال ۲۰۰۶ معرفی شد و یک توزیع بر پایه Ubuntu و Debian است. مینت معرئف به سادگی در استفاده می باشد. هدف اصلی توسعه دهندگان آن ایجاد یک محیط قدرتمند از لینوکس که در عین زیبایی قدرتمند هم باشد.
Mint شبیه به اوبونتو می باشد. بسته نصب نرم افزاری آن apt بوده و روی معماری X86 و X64 و IA-32 اجرا میشود. تنوع میزکارها در مینت قابل قبول است و میزکارهای Gnome، KDE، Cinnamon، Xfce و Mate برای این توزیع وجود دارند.
بستههای نرم افزاری مینت اکثرا آزاد بوده و تحت لایسنس GPL یا LGPL منتشر شدهاند. این سیستم عامل با اینکه آزاد و متن باز است اما تعدادی نرم افزار انحصاری هم در آن وجود دارند. همچنین قسمتی از سورس کد هسته آن در دسترس نیست.
Elementary
یک توزیع دیگر بر پایه اوبونتو است که از سال ۲۰۱۱ شروع به کار کرده است. Elementary زیباترین توزیع حال حاضر گنو/لینوکس است و بسیاری از کاربران ویندوزی را مبهوت ظاهر جذاب خود کرده است. هنوز هم کسانی هستند که با شنیدن نام لینوکس یاد ترمینال و نوشتن دستورات عجیب و پیچیده در محیط غیرگرافیکی میافتند. دیدن توزیع Elementary این کاربران را شگفت زده خواهد کرد.
Elementary شبیه به مک اواس می باشد و این بسیار جالب برای افراد دارای اپل است. این سیستم عامل برعکس اکثر اعضای خانواده لینوکس از محیط کار Pantheon استفاده میکند. همچنین تعداد زیادی ابزار مخصوص دارد که توزیعهای دیگر دارا نمی باشند. تمام بستههای نرم افزاری داخل Pantheon آزاد هستند و تحت پروانههای مختلف منتشر شدهاند.
المنتری از Midori به عنوان مرورگر اصلی پیش فرض استفاده میکند. یک ویرایشگر متن با نام Scratch دارد. از Noise برای پخش موسیقی استفاده میکند و از Audience برای پخش فیلم کمک میگیرد و کلی ابزار جالب و زیبای دیگر دارد که حس خوبی را به کاربر میدهد. اگر به دنبال زیبایی در گنو/لینوکس هستید حتما Elementary OS را امتحان کنید.
Manjaro
Manjaro یکی از گمنام ترین توزیعهای لینوکسی در ایران می باشد اما نباید از آن غافل شد. احتمالا تا به حال اسمش را هم نشنیده باشید. اما یکی از بهترین نسخهها برای ورود به دنیای لینوکس همین مانجارو است. مانجارو با ۳ توزیع قبلی فرق میکند.
برعکس ابونتو، مینت و المنتری که همگی Debian Base بودند. Manjaro بر پایه Arch Linux است. این توزیع در سال ۲۰۱۱ معرفی شد و مثل اکثر نسخه های لینوکس آزاد و اوپن سورس است. اگر به سایت Distrowatch مراجع کنید ، میبینید که مانجارو روز به روز بیشتر بین کاربران محبوب میشود.
Zorin
آخرین پیشنهاد ما Zorin OS می باشد که یک توزیع بسیار عالی از Ubuntu است. شاید اسم این نسخه را هم نشنیده باشید چون کمتر درباره آن صحبت شده است. Zorin OS یک سیستم عامل گنو/لینوکس برای کامپیوترهای خانگی می باشد و در سه نسخه Ultimate و Busines وCore ارائه شده است.
شروع فعالیت این سیستم عامل از سال ۲۰۰۹ می باشد. یک نکته جالب درباره زورین این است که به طور پیش فرض PlayOnLinuxروی آن نصب شده است. با این ابزار بازی های ویدئویی و نرم افزارهای ویندوزی را میتوان روی لینوکس اجرا کرد.
زورین هم مثل سایر لینوکسها متن باز بوده و میتوانید کدهای آن را در گیت هاب بخوانید. زبانهای استفاده شده برای توسعه این سیستم عامل C و C++ و D و پایتون هستند. میزکار اصلی آن گنوم است و برای بروزرسانی و مدیریت بسته ها مثل اوبونتو از apt استفاده میکند.
با پلاتین همراه باشید.