افرادی که با فرمتهای مختلف تصاویر سر و کار دارند ، حتماً با کلمات وکتور و پیکسل آشنا هستند،
هر دو اجزاء تشکیل دهنده یک تصویر هستند. اما چه فرقی باهم دارند ؟ چه ویژگی ها و معایبی دارند ؟
در این مقاله فرق بین تصاویر پیکسلی و وکتور را یاد خواهیم گرفت . . .
تصاویر پیکسلی (Bitmap) :
کلمه پیکسل ترکیبی از دو واژه انگلیسی “picture” و “element” می باشد. هر پیکسل به نقاط مربعی شکلی گفته می شود که دارای یک رنگ خاص هستند و با قرار گرفتن تعداد زیادی از پیکسل ها در کنار هم تصویری با کیفیت بالا ارائه میدهند . تصاویر پیکسلی ، تصاویر Raster نیز نامیده می شود.
این نقاط بسیار کوچک هستند و با بزرگ نمایی تصویر، قادر به دیدن پیکسل ها خواهید بود. در حالت بزرگ نمایی تنها ابعاد ظاهری تصویر تغییر می کند ولی رزولوشن (تعداد پیکسل ها در هر اینچ) ثابت باقی میماند. رزولوشن تصویر را با dpi (Dots Per Inch) نشان میدهند.
وقتی یک تصویر را پنج برابر بزرگ می کنیم، پیکسلها هم به اندازه پنج برابر بزرگتر میشوند. در این حالت تعداد نقاط در هر اینچ پنج برابر کمتر میشود. هرچه تصویر را بزرگتر شود، پیکسلها بیشتر به چشم میآیند و جزئیات تصویر کمتر می شود یا از بین می روند و لبه های آن دندانه دار می شوند.
تصاویر وکتوری (برداری)
در تصاویر وکتوری (برداری) تصویر بصورت مجموعه ای از مشخصات هندسی که شامل خطوط، نقاط، منحنی ها، دایره ها و چند ضلعی ها ذخیره می شود. گرافیک وکتوری از خطوط و منحنی هایی به نام بردار تشکیل می شود که در آن اطلاعاتی راجع به رنگ و سایز به صورت ریاضی تعریف می شوند و به همین علت ما میتوانیم اجزای این تصاویر را بدون کاهش کیفیت و از دست دادن جزئیات و وضوح تصویر به راحتی تغییر اندازه دهیم.
طراحی لوگو و نماد حتما باید بصورت وکتور انجام شود.
البته در طراحی وکتور، تصاویری با جزئیات کمتری در مقایسه با تصاویر پیکسلی می توان به دست آورد و افکت های تصویری مثل سایه و انعکاس و … باید با اضافه کردن اجزا تصویری جداگانه مجددا طراحی شوند. از معروف ترین نرم افزارهای طراحی وکتور می توان Adobe illustrator و Corel Draw را نام برد.