نمادها در طراحی لوگو :
شرکت پلاتین ، با مقاله ای در مورد طراحی لوگو در خدمت شما می باشد. امروزه بیشتر از هر زمانی ، از علائم در جایگزینی و پر محتوا کردن علائم محدود الفبایی (یعنی حروف) استفاده می شود.این علائم، نظیر نشانه ها ، آرم و لوگو یا علائم تصویری موجود در ایستگاه های راه آهن، فرودگاه ها، خیابان ها و سایر مکانهای عمومی، ممکن است بر مبنای سنتی نوشتاری باشند یا نباشند.
این نمادها همه جا وجود دارند: لوگو روی بسته بندی ها، قوطی ها، جعبه ها، روی وسایل نقلیه، روی کاغذ، در تابلوهای مربوط به تظاهرات، در بازی های عمومی، بازارها، نمایشگاه ها و جشنواره ها.
از آنجا که مدارک مستند دال بر این هستند که این امر یعنی استفاده از نمادها، از سرآغاز پیدایش تمدن جریان داشته است، بی مناسبت به نظر نمی رسد که نگاهی کوتاه به تاریخچه چگونگی ارتباط افراد بشر با یکدیگر بیفکنید. در حدود ۴۰۰۰۰ سال قبل بشر اولیه که از راه شکار روزگار می گذراند، برای انتقال افکار و امیال خود به حک علائم گرافیکی بر صخره ها پرداخت و بدین وسیله کوشید امیال و افکار خودش را از طریق تصویر بگوید. از این رهگذر، اندیشه که تا آن زمان صرفا از طریق صوت (زبان) یا حرکات (حالت دستها) بیان می شد، این قابلیت را پیدا کرد که بتواند ثبت گردد و پایدار بماند.
۱- فرم، اندازه، ساختار برای طراحی لوگو و طراحی آرم
فرم یا شکل می تواند مهمترین عنصر طراحی لوگو باشد، فرم ظاهری هر یک از (سربرگ-کارت ویزیت-پاکت …) در کنار اندازه و ساختار و همکاری با عوامل دیگری چون طرح ، رنگ و جنسیت ، می تواند ایده ی طراح را مطرح کند و نشان دهنده محتوی موضوع باشد. هرچند که تنوع فرم و ساختار و حتی اندازه نا متعارف در ست اداری، چندان مرسوم و متداول نمی باشد و شرایط تنوع و ایجاد نمونه های ساختاری چندان میسر نمی گردد. اما با استفاده از رنگ و جنسیت و قطع و برش کار می توان به نتایج مطلوبی رسید.
اندازه یا ابعاد هریک از موارد ذکر شده استانداردهایی دارند که تا حدی با موضوع سازگاری دارد. چون تیراژ اوراق نسبتا زیاد است باید تا حد ممکن از دور ریز کاغذ کاست، در حال حاضر در دوره ای بسر می بریم که ساده سازی، کوچک سازی، همراه با زیبایی اصلی ترین وجوه رقابت می باشد ، قطع و برش از مراحل طراحی اوراق به حساب می آید، یک برش زیبا و بجا می تواند یک کار را بسیار زیبا کند و عنصری برای جلب نظر مخاطب باشد. قطع و برش با توجه به استانداردهای ابعاد کاغذهای موجود ایجاد می شود و این سهم به دلیل کاهش پرت کاغذ و استفاده بهینه از حداکثر فضای موجود کاغذ است.
تنوع و شکل پذیری آثار گرافیکی به حدی می باشد که گاهی بعضی از کارت های ویزیت، نمایشگاهی و دعوت، در فرم و اندازه های اوراق ممکن است به صورت مجازی و حسی، غیر از آنچه در حقیقت هست دیده شود که رنگ سبب ایجاد این تصور می گردد.
ساختار مانند فرم به طور مستقل دارای بیان و ارائه دهنده ی نوعی هویت ویژه است.
۲- نشانه و آرم
به طور کلی، بیشتر مردم، کلمه (آرم) را به جای (نشانه) می شناسند.
الف) نشانه: نشانه از واژه یونانی (semeion) گرفته شده است که دو واژه (semiotique) و (semidogie) از آن مشتق شده است.
واژه (semiotique) یا ((semidogie خاستگاه های آمریکائی دارد که در آن نشانه شناسی را همچون فلسفه زبان های تعریف می کند، در حالی که اصطلاح ((semidogie خاستگاه اروپائی داشته و بیشتر برای مطالعه زبان های ویژه با نظام های نشانه ای غیر زبانی (تصویر- ایماء و اشاره- تئاتر و …) به کار می رود.
نشانه ، شناسی رشته ای جدید می باشد که از آغاز قرن بیستم پدید آمد و بدین ترتیب اصالت و مشروعیت رشته های قدیمی مثل فلسفه را دارا نمی باشد. از جمله افرادی که در باب نشانه شناسی مطالعاتی کرده اند می توان به ساندرس پیرس، سوسور، امبرتو اکو و … اشاره نمود.
دو گونه نشانه وجود دارد:
۱- نشانه های دیداری: یعنی هر آنچه با چشم می بینید.
۲- نشانه های تصویری: وقتی شماری از نشانه های دیداری ثبت می شوند و در متنی جای می گیریند تبدیل به نشانه های تصویر می شوند.
به اعتقاد پیرس نشانه چیزی است که تحت مناسبات یا عناوینی چند، جای چیز دیگری را در ذهن می گیرد.
ب) آرم (علامت):
در سال های گذشته ، توسط بعضی از استادان دانشکده های هنری در ایران سعی شد به جای واژه آرم که یک واژه بیگانه ، بود از واژه نشانه استفاده شود، ولی همان گونه که در مباحث قبل اشاره شد واژه نشانه دامنه بسیار وسیع تر و گسترده تر از بحث گرافیک را در بر می گیرد. پس بهتر است از همان واژه آرم که امروز نیز زیاد مورد استفاده قرار می گیرد، استفاده نمود.طراحی آرم ، از مهم ترین شاخه های رشته گرافیک محسوب می شود و معرف هویت و شخصیت یک مجموعه، شخص، شغل و یا هرگونه فعالیت می باشد.
دسته ای از کارت های ویزیت که در آن ها آرم حرف اول را می زند یعنی به نوعی تاکید بر روی عناصر است. آرم باید در مکانی قرار گیرد که ترکیب کل کار را بهم نزند و در کنار نوشتار فضایی مناسب و ترکیب بندی چشم نواز داشته باشد. در کنار آرم همواره نام اصلی موسسه محصول یا موضوع درج می شود که معرف آن می باشد. نوع حروف و نحوه قرار گرفتن آن از موارد مهم در کنار طراحی آرم در کارت ویزیت به حساب می آید. مجموع عناصر طراحی شده در کنار نوشته یک نوشته را کامل می سازند. یک آدم خوب و متعادل آدمی می باشد که علاوه بر جنبه های زیبایی شناختی و رساندن مفهوم و موضوع … در هنگام کوچک شدن و قرار گرفتن در کارت ویزیت از زیبایی و گویایی آن کاسته شود. دونالد آندرسون در کتاب عناصر طرح بیان می کند که تکنیک گاهی اساسی ترین عامل در ساده نمودن جزئیات یک شکل بغرنج و تبدیل آن به یک آرم هنری و قابل درک است و به همین دلیل باید دارای قابلیتهای فراوانی باشد، در اصل یک آرم در حکم امضاء و مهر شخص و یا اشخاص مورد نظر است.
۳- طراحی لوگو تایپ
یکی از عوامل مهم و گاهی مهم ترین ابزاری که در شکل گیری یک هویت خاص یا یک یونیفورم کلی مورد استفاده طراحان قرار می گیرد ، لوگو است. لوگو تایپ یا نشانه نوشته، اغلب نام خاصی برای یک شرکت، مجموعه یا کالا و گاهی تنها یک نوشته حتی فاقد معنی است که با طراحی خاص و متفاوت ارائه نشده تا به اذهان بنشیند. در اکثر اوراق اداری در یک نگاه سریع اولین چیزی که به نظر مخاطبان می رسد لوگوی آن می باشد ، نام شرکت یا شخص حقیقی و … که در بسیاری موارد مهم ترین پیام اوراق است. بیشترین کاربرد لوگوها آن است که برای مخاطب قابل شناسائی باشند. بنابراین در طراحی لوگو خوانا بودن همراه با متفاوت بودن یا سایر لوگوها ، هم یک موضوع اصلی می باشد. لوگو باید قابل درک، تاثیر گذار باشد و در ذهن بیننده باقی بماند. لوگو از سرمایه های معتبر یک شرکت محسوب می شود. با ارتقاء یک شرکت همچنان نام و لوگوی آن ثابت مانده و طراحی لوگو برای نشانه یک شرکت تولیدی یا خدماتی متفاوت است.
لوگویی که مصرف نشانه یک موسسه با دامنه فعالیت ها و مخاطبین محدود را دارد می تواند اندکی با دشواری خوانده شود و چندان ساده نباشد. هر چند که خوانایی و سادگی از اصول طراحی لوگو است.
یک لوگو در واقع، سمبلی بوده که مشخصات شرکت را نمایان می کند. لوگو تایپ، نام شرکت می باشد، زمانی که یک لوگو تایپ در صفحه سربرگ قرار می گیرد به عنوان بخشی از هویت شرکت تلقی می گردد. لوگو ابزار با ارزشی جهت شناخت سریع تر شرکت محسوب می شود.
در کل ، یک لوگوی ایده آل از یک نظر باید پیام خود را بیان نماید و احساس مخاطب را نسبت به شرکت برانگیخته و نمایان سازد. در حالیکه این لوگو ممکن است کلیه عملکرد مورد نظر شرکت را بیان نکند.
روش های جدید طراحی لوگو

طراحی لوگو به عنوان یکی از مهمترین عوامل در شناسایی برند و تبلیغات، همواره مورد توجه بازاریابان و کارشناسان طراحی قرار گرفته است. با پیشرفت فناوری و تغییرات در سلیقه مخاطبان، روشهای جدیدی برای طراحی لوگو به وجود آمده است. در زیر به برخی از این روشها اشاره شده است:
۱. طراحی لوگو سه بعدی: با استفاده از فناوری سه بعدی، میتوان لوگوهایی با ابعاد بیشتر و جذابیت بیشتری طراحی کرد که مخاطبان را به خود جذب کنند.
۲. طراحی لوگو در حالت حرکت: با استفاده از انیمیشن و حرکت، میتوان لوگوهایی با جذابیت و قابلیت توجه بیشتری طراحی کرد. این روش به خصوص برای برندهایی که در حوزه فناوری و نرمافزار فعالیت میکنند، مناسب است.
۳. طراحی لوگو با استفاده از الگوها: در این روش، با استفاده از الگوهای خلاقانه و منحصر به فرد، لوگویی با شکل و حالتی جذاب و منحصر به فرد طراحی میشود. این روش برای برندهایی که به دنبال تفاوتسازی و شناسایی منحصر به فرد هستند، مناسب است.
۴. طراحی لوگو با استفاده از ترکیب حروف: در این روش، با استفاده از ترکیب حروف یا نمادهای مختلف، لوگویی با شکلی ساده و جذاب طراحی میشود که به راحتی قابل شناسایی است.
۵. طراحی لوگو با استفاده از رنگهای شفاف: در این روش، با استفاده از رنگهای شفاف و ترکیب آنها با رنگهای دیگر، لوگویی با شکلی جذاب و منحصر به فرد طراحی میشود که مخاطبان را به خود جذب میکند.
این روشها تنها بخشی از روشهای جدید طراحی لوگو هستند و با توجه به تغییرات مستمر در بازار و سلیقه مخاطبان، بازیابی روشهای جدید و خلاقانه برای طراحی لوگو امری پایدار است.
برای دیدن نمونه کارهای طراحی لوگوی استودیو طراحی و برنامه نویسی پلاتین ، کلیک کنید.
با پلاتین به روز باشد.